Tips για να κατακτήσετε την τέχνη του Social Media Marketing


Όταν μιλάμε για Social Media Marketing, δεν αναφερόμαστε σε μία συγκεκριμένη συνταγή επιτυχίας. Οι “one–size” συμβουλές σε καμία περίπτωση δεν έχουν ανταπόκριση στο Facebook, Twitter, Instagram και Snapchat. Αντίθετα, οι στρατηγικές και οι τεχνικές που βρίσκονται στη διάθεσή σας είναι τόσες πολλές όσοι είναι και οι διαφορετικοί τύποι των ανθρώπων, στους οποίους θέλετε να προωθήσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Σε περίπτωση, λοιπόν, που είστε έτοιμοι να προγραμματίσετε ή οργανώσετε μία social media marketing καμπάνια, σας προτρέπουμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο μελετώντας τις δοκιμασμένες συμβουλές που επιλέξαμε, για να σας προτείνουμε.

Xτίστε κοινότητες γύρω από δημοφιλή hashtags
Τα hashtags κυκλοφορούν πλέον παντού στα social media και η σημασία τους είναι πολύ μεγαλύτερη από το ότι βοηθούν τους χρήστες να βρουν παρόμοιο περιεχόμενο. Η πραγματική τους αξία βρίσκεται στο ότι σας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργείτε διαδικτυακές κοινότητες πιστών ακόλουθων.

 

hashtags

 

Η δύναμη του hashtag βρίσκεται αρχικά στην ευκολία του να δημιουργηθεί, αλλά και στο ότι ένα hashtag μπορεί να τρέξει ταυτόχρονα σε διάφορα social media networks. Αυτό σας βοηθάει να διαδώσετε το υλικό σας μέσα από ποικίλες social media καμπάνιες, προσφέροντας στους χρήστες μία ενιαία εμπειρία, ανεξάρτητα από το μέσο που αλληλεπιδρούν με το site σας.

Συμπτύξτε το target market σας
Συμπτύσσοντας το target market σας, ενισχύετε την αφοσίωση των χρηστών, ενώ ταυτόχρονα μειώνετε το κόστος της διαφήμισης. Σκεφτείτε το εξής: όσο πιο ευρύ είναι το κοινό στο οποίο προωθείτε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας τόσο πιο δύσκολο είναι να το προσελκύσετε και να πετύχετε το επιθυμητό engagement rate. Αντίθετα, ένα πιο περιορισμένο κοινό έχει περισσότερες πιθανότητες να ανταποκριθεί στην καμπάνια σας και να προχωρήσει σε αγορά.

Το χαμηλό engagement rate αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με τις διαφημίσεις σας. Ξεκινήστε περιορίζοντας το πεδίο χαρακτηριστικών του κοινού σας και θα δείτε αυτόματα τα ποσοστά αφοσίωσής του να ανεβαίνουν.

Ανανεώστε συχνά το περιεχόμενο των διαφημίσεων
Τα πράγματα στα social media αλλάζουν υπερβολικά γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο παλιά είναι μία ανάρτηση τόσο λιγότερη είναι η απόδοσή της στο κοινό. Ο χρόνος που περνά μέχρι την επόμενη ανάρτηση στην πραγματικότητα κάνει τα προϊόντα σας να φαίνονται ήδη «ξεπερασμένα». Φροντίστε λοιπόν να έχετε πάντα νέο και αυθεντικό περιεχόμενο, για να το προωθήσετε μέσω των διαφημίσεων.

Να θυμάστε πως κάθε φορά που ανανεώνετε το υλικό σας, ανανεώνετε ταυτόχρονα και το ενδιαφέρον των πελατών σας. Ένας πολύ καλός τρόπος, για να κρατάτε το κοινό σας διαρκώς ενήμερο, είναι να δημιουργείτε προγραμματισμένες διαφημίσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρετε να διατηρήσετε το διαφημιστικό σας περιεχόμενο πάντα φρέσκο και το engagement rate σε ανοδική πορεία!

Ξεκινήστε να κάνετε Remarketing στα social media
Το Remarketing είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές που έχετε στη διάθεσή σας στο Social Media Marketing. Μπορείτε να προσεγγίσετε τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας μέσω μιας διαφήμισης στα social media. Ειδικότερα στο Facebook, η τεχνική του remarketing αποδίδει καλύτερα λόγω της δημοτικότητας του μέσου.

Κάνοντας remarketing σε υποψήφιους πελάτες διπλασιάζετε την πιθανότητα να κάνουν κλικ σε μία διαφήμιση και να προχωρήσουν σε αγορά. Και αυτό, διότι αν δεν προβούν σε αγορά την πρώτη φορά που θα συναντήσουν το προϊόν, οι πιθανότητες να το αγοράσουν διπλασιάζονται όταν το δουν για δεύτερη φορά να εμφανίζεται στην Αρχική σελίδα τους στο Facebook. Ακόμα κι αν τελικά οι χρήστες δεν αγοράσουν κάποιο προϊόν, εσείς εξακολουθείτε να έχετε κέρδος λόγω της παρουσίας σας στα social media και της πρόσθετης διαφήμισης.

Τα Call buttons σας φέρνουν νέα leads
Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να αποκτήσετε νέα leads είναι να προσθέσετε στις Facebook διαφημίσεις σας Call buttons. Αυτό το δυναμικό feature επιτρέπει στους mobile χρήστες να πραγματοποιήσουν άμεσες κλήσεις κάνοντας απλά κλικ στο κουμπί της επικοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες εξοικονομούν χρόνο και κόπο και για αυτό είναι πιθανότερο να πραγματοποιήσουν κλήση στην εταιρεία σας.

Αξιοποιήστε τo φίλτρο των Life events
Είναι σημαντικό να ορίσετε ως target market ακριβώς τους ανθρώπους, τους οποίους θέλετε να προσεγγίσετε. Ακολουθώντας τους σωστούς ανθρώπους, τον σωστό χρόνο θα δείτε το social media marketing σας να παίρνει μια πολύ θετική στροφή. Πάνω σε αυτήν την ιδέα σας προτρέπουμε να αξιοποιήσετε την παράμετρο των “Life events” στις Facebook διαφημίσεις.

 

social media tip

 

Όλοι όσοι κάνουν διαφημίσεις στο Facebook γνωρίζουν ποιες είναι οι επιλογές στο φίλτρο των “Life events”: η οικογενειακή κατάσταση, η επαγγελματική θέση, πιθανά ταξίδια κ.ά. είναι κάποιες από τις επιλογές που οριοθετούν το target market, στο οποίο θα προωθήσετε τη διαφήμισή σας.

Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε ακριβώς το χρόνο που θέλετε να εμφανιστούν οι διαφημίσεις σας στους χρήστες που έχουν επιλέξει ένα συγκεκριμένο Life event. Για παράδειγμα, μπορείτε να προγραμματίσετε να τρέξουν διαφημίσεις με βρεφικό ρουχισμό ένα μηνά αργότερα, από τη στιγμή που οι χρήστες ενημερώσουν το προφίλ τους για τη γέννηση του παιδιού τους.

Το καλαίσθητο στήσιμο κερδίζει εντυπώσεις
Είναι γεγονός ότι τα social media έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίον καταναλώνουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Ταυτόχρονα όμως έχουν αλλάξει το πώς οι χρήστες βλέπουν και αξιολογούν το διαδίκτυο. Ακριβώς αυτήν την οπτική θα πρέπει να υιοθετήσετε στην εμφάνιση των landing pages σας. Το να προσφέρετε στους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας μία ευχάριστη οπτική εμπειρία είναι το ίδιο σημαντικό με το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στις διαφημίσεις σας.

Αν για παράδειγμα μία εντυπωσιακή διαφήμιση οδηγεί σε μία ξεπερασμένη και καθόλου ενδιαφέρουσα landing page, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη εγκατάλειψη της σελίδας σας από τους χρήστες. Για να μην χάνετε τα leads σας, είναι καλό να δημιουργείτε ελκυστικές διαφημίσεις, που να ταιριάζουν όμως αισθητικά στην landing page που οδηγούν τόσο στην εμφάνιση όσο και στο μήνυμα.

Προσθέστε θέμα στις social media καμπάνιες σας
Όπως ακριβώς με το pay-per-click (PPC), όταν πραγματοποιείτε μία καμπάνια στα social media, θα πρέπει να ορίζετε το θέμα της, ώστε να μπορείτε να διαχειρίζεστε καλύτερα το αρχείο σας με τις προηγούμενες διαφημίσεις.

Ειδικότερα, στο Facebook τα διαθέσιμα θέματα που μπορείτε να επιλέξετε είναι ξεκάθαρα: «Προωθήστε την καμπάνια σας», «Προσεγγίστε το κοινό σας» κ.α. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα τρέξετε μία καμπάνια, σιγουρευτείτε ότι έχετε συμπληρώσει κάθε λεπτομέρεια γύρω από το θέμα και τον σκοπό της.

Στη Domino Media πιστεύουμε στη δύναμη των social media για αυτό και τα αξιοποιούμε στο έπακρον, ώστε να δημιουργήσουμε επιτυχημένες online καμπάνιες.